S’enderroca la finca groga de Paterna

FINCA GROGA SITUADA AL CARRER DE SANT SEBASTIÀ. IMATGE: FIORELLA MAZZINI.

Per Matisse Report (Raúl Martínez Asensio)

L’anomenada «Finca Groga» o també coneguda com la «finca de la por» que es troba al barri de Santa Rita (Paterna), estava majorment habitada per ocupes des del 2014 i estava plena de brutícia i fem. Els serveis socials van intentar posar fi a aquesta situació.

Segons informa la premsa local i les xarxes socials, els veïns del barri denuncien la porqueria, les rates i els conflictes que hi ha a l’edifici. A més, asseguren que els ocupes romanen a l’edifici i és per això que reclamen una solució definitiva.

Des del 2014 fins al 2017, es van dur a terme més de 100 actuacions policials en aquest edifici. Al 2017 es va acordar enderrocar la finca, acollir tots els propietaris en vivendes noves i després es va demanar que es tornés a construir la finca una altra vegada i així tornar a possibilitar l’allotjament de persones. 

A l’octubre del 2018, la Policia va tapiar cinc vivendes ocupades i 25 buides per a evitar l’efecte «crida». 

Al 2019, l’Ajuntament de Paterna va tapiar el 80% de la finca. En eixe temps, a més de que la vintena de pisos es van clausurar, l’Ajuntament també va tancar els baixos de l’edifici i va procedir a la neteja de replanells i zones comunes de la finca i, amb l’ajuda de la Policia, es van extraure 4 tones de fem i runes de l’interior que hi havia als pisos, a les escales i al voltants de l’edifici. 

Al 2020, uns dels punts més conflictius del barri de Santa Rita (la Finca Groga) ha sigut reconstruït i reallotjat, i s’ha pogut posar punt final a este important focus malsà i conflictiu que feia tindre baralles entre els residents. El regidor de Protecció a les persones i Participació Ciutadana, Julio Fernández, ha explicat la importància d’aquesta intervenció que ha suposat una significativa millora de les condicions d’higiene i de seguretat en el barri.

Bibliografía: Informació extreta del diari Paterna ahora, Las Provincias i Horta Noticias.

Article elaborat per: Raúl Martínez, Nerea Gomar, Fiorella Mazzini i Adrian Campos.