Sant Jordi, una part de nosaltres

El 23 d’abril és el dia de Sant Jordi i la UNESCO l’ha proclamat dia internacional del llibre i els drets d’autor

Arnau Oliveras i Nicolás Hernández

Sant Jordi és una celebració cultural que té lloc el 23 d’abril a Catalunya, Espanya i altres països. Sant Jordi és el patró de Catalunya i s’ha convertit en un símbol de la cultura i la identitat catalana i té un to reivindicatiu. La llegenda de Sant Jordi narra la història d’un drac que va terroritzar un poble, i com l’heroi va vèncer el drac i va salvar la gent. La llegenda s’ha convertit en un símbol de coratge, amor i llibertat, i se celebra amb l’intercanvi de roses i llibres.

Sant Jordi té una profunda influència en la cultura i la llengua catalanes. Catalunya ha estat una cruïlla de cultures i influències al llarg de la història, i la celebració de Sant Jordi reflecteix aquesta diversitat. La llengua catalana s’ha anat consolidant al llarg del temps, i ara és una de les llengües oficials de Catalunya, juntament amb el castellà. La celebració de Sant Jordi també ha tingut repercussió més enllà de Catalunya. La UNESCO ha proclamat el 23 d’abril com el Dia Mundial del Llibre i els Drets d’Autor, gràcies a la iniciativa de Catalunya. La celebració de Sant Jordi s’ha convertit en una diada nacional a Catalunya, i se celebra amb fires del llibre, actes literaris i signatures de novel·les.

Però no només és patró de Catalunya. Arreu del món té influència. A països com Bulgaria, Etiopia, Anglaterra o Georgia. També és una llegenda comuna a Portugal o Grècia.

Ara a Bell-lloc del Pla li donen la seva importància mitjançant una “paradeta” de llibres dins l’escola amb la col·laboració de la llibreria Sant Jordi. Per cursos, els alumnes escullen els contes i novel·les que més els hi agraden. A més, com cada any, se celebren els Jocs Florals de Bell-lloc del Pla, on els millors poemes i les millors proses escrites pels alumnes, reben un diploma i un llibre de part del centre. Tots els classificats s’ajunten a l’Aula Magna, on el director, el cap d’etapa i altres professors agraeixen la participació de l’alumnat. Aquest cop, a la classificació dels alumnes de 3º, 4ºESO i batxillerat comptaven amb la presència del Sr. Txema Simon, professor de ciències, qui amb un discurs inspirador i emotiu empentava als alumnes cap a la lectura i a utilitzar-la en els moments difícils de la vida.

Definitivament, Sant Jordi i totes les celebracions que l’envolten han format part de la nostra vida i ens ajuda a tenir sentiment de col·lectiu, a reforçar la llengua i totes les tradicions i costums que compartim els catalans.