Saira Peña Olivo: ”La cuina és estimar”

La Saira Peña Olivo va arribar a Espanya amb 12 anys, procedent de la República Dominicana. Des de sempre ha sigut una amant de la cuina i sempre ha cuinat com en el seu país d’origen. De tant en tant cuina als seus fills plats comuns del seu país, com ho pot ser el locrio, la banana frita o la yuca, entre d’altres.

En arribar a Espanya vas seguir cuinant…

Sempre m’ha agradat cuinar i el simple fet de no ser al meu país d’origen no m’impedia continuar fent-ho. També va ser una manera de tenir la meva família més a prop, i és que quan cuino acostumo a recordar els moments amb ells.

Per què t’agrada tant la cuina?

Com he dit, és una manera d’enrecordar-me dels éssers estimats que ja no veig amb tanta facilitat. I alhora és gratificant veure com la meva família gaudeix menjant. Jo omplo els seus estómacs i amb això el meu cor.

Quin és el primer record que tens d’un plat que et va fer somiar?

El meu avi em preparava sempre abans d’anar a l’escola un moniato amb ou i me’l ficava en un tupper. Cada matí només volia sortir al descans per menjar-me el moniato d’hort del meu avi.

Qui ha influït en el teu estil o filosofia de cuina?

No tinc cap estil ni filosofia seriós com a tal. Més aviat només penso que quan cuino faig feliç altres persones i és l’única raó per fer-ho.

Què us inspira? O d’on treus la inspiració?

Sobretot m’inspiren els meus fills. Sé que puc ser pesada, però el fet de verue’ls gaudir amb els meus plats ja és una raó. També perquè en un futur puguin apreciar l’art de la cuina, que és present a les nostres vides i no serveix únicament per treure la gana.

Quin és el teu mètode o tècnica culinària preferida?

El satejat, que és una tècnica culinària que consisteix a cuinar un aliment a foc alt, durant poc temps, mentre que aquest es manté en constant moviment i amb una mínima quantitat de greix.