Junior Report té poetes

Joan Gutierrez, Lucas Bisio, David Velasco i Gabriel Rueda

Es tradició a Bell-lloc realitzar un certamen literari relacionat amb els jocs florals. Cada alumne du a terme una composició pròpia elaborada durant les classes de català.

El guanyador del certamen literari i redactor de Junior Report, Joan Gutiérrez, autor del poema guardonat Escac i Mat, ens concedeix una entrevista en exclusiva en relació amb la seva poesia i les seves aspiracions poètiques.

  • Com va començar el teu recorregut pel món de la poesia?

Des de petit m’ha agradat mostrar els meus sentiments en un paper. Sóc d’aquelles persones que els hi agrada influir a la societat. A través dels meus poemes reivindico comportaments contraris a les meves idees, a la meva cultura, guerres, atrocitats i injustícies mundials. Intento que la meva poesia sigui una font d’inspiració pels que busquen i reivindiquen injustícies.

  • D’on va sorgir la inspiració?

En el meu poema podem veure un seguit de reivindicacions socials, racials i culturals. A travès d’una al·legoria amb una partida d’escacs, mostro les desigualtats de la guerra i les injustícies socials relacionades amb la predestinació cultural.

La inspiració apareix en els indrets més inhòspits i il·lògic. La d’aquesta composició va sorgir en un viatge al País Basc on vaig poder veure agreujades desigualtats socials que de costum no veig al meu dia. No obstant sempre m’ha rondat la idea de realitzar un poema ideològic.

  • Com et sents al guanyar aquesta competició?

La veritat és que no m’ho esperava. Ha estat una sorpresa per a mi guanyar aquest premi de Jocs Florals. És un sentiment difícil de descriure, però si m’he de quedar amb un en especial seria el de sorpresa. Durant el transcurs de l’elaboració dels poemes vaig tenir l’oportunitat i el plaer de poder llegir alguns dels altres poemes presentats al certamen literari, i la veritat és que qualsevol altre poema podria haver estat guardonat. A més a més, aquest certamen era una manera de defensar els meus ideals i això m’ha permès representar tot allò que defenso.

  • Que aconsellaries als pròxims concursants?

Aconsellaria que obrissin el seu cor i que no mostressin cap impediment a l’hora de mostrar els seus sentiments o els seus ideals. Plasmar el que sents en un full en blanc és complicat tot i que amb l’esforç i la inspiració suficient es poden crear obres espectaculars.

Els jocs florals són un mecanisme excel·lent a l’hora de potenciar l’escriptura entre els joves de l’escola, l’incentiu de guanyar quelcom relacionat amb la literatura fa que tot i que sigui una competició, s’aprenen molt.

Des de Junior Report, donem les gràcies a en Joan Gutiérrez per poder concedir-nos aquesta entrevista i esperem que en un futur sigui guardonat amb els Jocs Florals de Girona.