Per (Penyagolosa Report) Marc Cano i Javier Mollá
José Pascual García, nascut a Sueras, és l’actual president de la Diputació de Castelló i exdirector de l´IES Penyagolosa
- Què penses del despoblament als pobles de l’interior de la província?
És un problema molt gran que tenim ací a la província de Castelló. En la Diputació la nostra línia política fonamental és intentar resoldre eixe problema, és un problema «casi casi» civilitzatori. Des de la política tenim que revertir això perquè seria una llàstima que al final la gent visquera concentrada en les grans ciutats i, si el 90% del territori es quedara deshabitat, seria catastròfic.
Moltes vegades parles amb gent de fora de la Comunitat Valenciana i diuen que no hi ha problema, com si només estiguera a Castella i Lleó, però ací en Castelló hi ha zones pràcticament siberianes. Fa falta una educació perquè la gent canvie la mirada respecte a l´interior. Això es fa canviant la idea de ruralitat, lo rural com a sinònim d’aquestes coses, hi ha que canviar-ho i positivitzar-ho, perquè lo rural sigue sinònim de naturalesa, benestar, qualitat de vida… I jo crec que eixe canvi s’està començant a produir.
- Des de la Diputació, quines mesures s’estan prenent per combatre el despoblament?
Es podria fer una discriminació fiscal positiva, però això no està ni en mans dels ajuntaments ni de la Diputació; està en mans parcialment de la Generalitat i, sobretot, del Govern central. El que nosaltres fem des de la Diputació és treballar en millorar la vida de la gent, ajudant als ajuntaments i millorant els serveis socials. Que les persones que viuen a l’interior tinguen serveis públics de qualitat; tots som ciutadans i no per viure en l’interior hem de prescindir d’eixos serveis.
Nosaltres des de la Diputació estem actuant en allò que es diu com “les unitats de respir”, perquè la gent major tingui unes hores d’atenció; “unitats de conciliació familiar”, unes guarderies pels xiquets fins als tres anys; molta inversió en el benestar social com pagar el taxi si tenen que anar al metge, ajudant a que els pobles tinguin una bona connexió a internet i poden comunicar-se millor. Allò fonamental es l’educació i la sanitat.
“ HEM DE CANVIAR LA DIRECCIÓ DE LA MIRADA RESPECTE ALS POBLES»
- Com alcalde de Suera, has notat el despoblament?
Si l’he vist, ací en Castelló la diferència entre la costa i l’interior es claríssima. En l’interior hi ha molts interiors, jo entenc que Suera és un poble que ha estat despoblant-se, però clar és un poble que està prop d’Onda, un poble industrial del taulell important i a trenta cinc minuts de Castelló. Eixos pobles encara poden mantenir escola, metge, comerços… També voldria dir-vos que els pobles estan deshabitats però no abandonats i això me pareix molt important. En estiu als pobles hi ha molta gent i ara amb la pandèmia ha vingut la gent a les cases que tenen als pobles.
- Ara, canviant a temes més personals, veus menys a la teva família i s’ha reduït la teva privacitat ara que eres President de la Diputació?
Abans era director de l´IES Penyagolosa que també comportava la seva feina. Intente compatibilitzar les dos coses i també als actes intente que m’acompanye la meua dona. No, crec que no, és veritat que ara hi ha coses que son immediatament més públiques. Però tracte de tindre espai per a la meua família i vida personal.
- Estas còmode amb la gent amb la qual treballes?
És un tema molt interessant, jo en eixe sentit crec que he sigut un privilegiat, he tingut molta sort en l’institut i en la Diputació. Pense que treballar i tenir un bon equip és fonamental en qualsevol activitat, i rodejar-te de gent en la que et sentisques bé i et trobes a gust.
Jo ací a l’IES Penyagolosa ho he tingut i ho recorde en molta enyorança. I ara en la Diputació aquest any i algo que porte també em trobo bé. Hi ha una sèrie de gent que hem elegit i altra que no. I he tingut la gran sort de que, afortunadament, tota la gent que tinc al voltant meu és molt valuosa. Si tens un bon equip, les coses funcionen perfectament.
- Quan vas pel carrer la gent et para?
No, em pareix que en això la gent tindria que fer algo de pedagogia perquè no tenen molt clar que és la Diputació, per això agraïsc la vostra entrevista que també serveix per omplir eixe buit. També et coneix molta gent però en l’àmbit de la política.
- Hi ha hagut una gran variació en el teu sou?
Doncs no, els polítics no cobren moltes vegades lo que se pense la gent, perquè no hi ha res més públic que els nostres sous. Abans, com he dit, era director de l’institut, catedràtic i cobrava tots els sexennis i triennis per la meua antiguitat; i per un altre costat, i com alcalde de Suera, no he cobrat mai, encara que he pogut cobrat algunes dietes.
Amb tot això, es podria dir que cobrava antes més que ara. És veritat que jo em podria haver ficat més sou, però no va amb la meua manera de ser; sincerament, ara cobraré uns tres mil dos cents euros.