Joan Ciurana: “Aquests últims anys el transport ha evolucionat molt”

Com era el transport als anys cincuanta? Joan Ciurana Comas de 85 anys ens recorda la seva juventut

Francesc Riera, Jordi Bofill i Jerónimo Contag

El passat mes de desembre els alumnes de l’assignatura de comunicació Cesc Riera, Jordi Bofill i Jerónimo Contag, van entrevistar a l’avi d’en Cesc, i ell els hi va explicar com era el transport a la década del 1950.

En la teva joventut quins eren els mitjans de transport més habituals?

Quan tenia 13 anys hi  vivia a Bescanó ( Girona) l’únic mitjà de transport que teniem per anar al camp o anar al poble del costat eren els animals, nosaltres disposàvem d’una euga i un carro, i aquest era el nostre mitjà de transport més habitual.

Quin va ser el mitjà de transport que vas pujar primer? Quina va ser la teva reacció?

La primera vegada que vaig pujar al carro em vaig notar estrany, perquè acostumat d’anar sempre a peu o amb cavall notava que ja no havies de fer esforç per anar d’un lloc a l’altre, però el primer dia que vaig provar una bicicleta vaig tenir un gran sensació de llibertat i de poder anar on volgués.

Com era el transport públic en aquell temps?

En aquells temps l’únic mitjà de transport que podiem utilitzar per anar fora del poble i poder anar a la ciutat, era agafar el tren,  eren antigues locomotores de vapor amb seients de fusta i algunes taules, però ni molt menys tenía les comoditats d’ara. Eren temps molt diferents.

Quan havies de viatjar a la ciutat quin mitjà de transport utilitzaves?

Quan era una ciutat propera com Girona hi anàvem a peu o a vegades amb bicicleta, però al viatjar fora, la nostra última alternativa era poder agafar el tren. En aquell moment no hi havia cotxes i només els rics viatjaven amb les diligències.

Acostumàveu a anar de vacances? Feieu servir algun mitjà de transport?

En aquells temps no anavem gaire de vacances ja que teniem molta feina amb el bestiar i amb els camps, però quan acabavem de treballar , anàvem amb els amics a banyar al riu o a jugar a pilota a la plaça del poble.

Quin canvi vas notar el primer dia que vas tenir moto? i quan vas tenir cotxe?

El primer dia que vaig poder agafar la moto em vaig emocionar al veure que era molt més ràpida de la bicicleta, en aquells temps no n’hi havien gaires, i durant tots aquells anys  em va permetre anar a més llocs com per exemple festes majors, anar a la platja o anar a visitar els familiars.

El primer dia que vaig agafar el cotxe em vaig notar com el rei de la carretera, ja que en aquella época no n’hi havien, les carreteres eren buides i de tant en tant passava gent a peu o amb bicicleta.

Quantes pessetes costava agafar el tren? I llogar una bicicleta?

Cada matí agafavem el tren per anar a escola i ens solia costar 1.20 pessetes que ara equivalen a  0,0072 euros.

Quan arribavem tard per agafar al tren al costat de l’estació hi havia una botiga de lloguer de bicicletes i allà les llogàvem per 12 pessetes per un dia, ara serien uns  0,0721 euros.

En aquells anys era estrany veure un cotxe? Quin era el més vistós?

A principis dels anys 50 no hi havien gaires cotxes, però ja començaven a haver-hi tractors i motos. Recordo que mentres estava llaurant al camp es veia la carretera comarcal de Girona a Bescanó i em dedicava a comptar els cotxes que passaven, i màxim n’arribaven a passar 5 en un dia.

En aquell temps el primer cotxe més vistós va ser el Seat 1400, eren cotxes familiars i sovint conduits per gent important era un dels cotxes d’alta gamma en aquell temps.

Però el cotxe de classe mitjana més vist entre els 50 i 60 era el Citroen 2CV.

Podries explicar-nos una mica sobre el tracte a l’escola ?

Quan vivíem a Bescanó jo anava a col·legi als Maristes de Girona, i allà vaig estudiar la secundària i vaig estudiar comerç, el tracte amb els alumnes era millor que ara perquè jugàvem a cartes o a parxís… 

Quina va ser la marca de cotxe o moto que et va agradar més?

L’any 1955 vam tenir el primer tractor, era un Fahr D17 vermell, era Alemany, després el 1959 em vaig comprar la primera moto que era una Vespa Piaggio de color gris i finalment el 1962 em vaig  el primer cotxe que era una Citroen 2CV furgoneta de color blanc. 

fotografia de la motocicleta PIAGGIO VESPA 1965