David Pagès i Cassú (Foto: Mireia Pagès Farró)
David Pagès i Cassú (Foto: Mireia Pagès Farró)

David Pagès i Cassú: “Sempre he estat un enamorat dels llibres i, ja de ben petit, la lectura em va portar a l’escriptura”

Avui tenim l’honor d’entrevistar en David Pagès i Cassú, dinamitzador cultural, docent i escriptor

Guillem Cruz, Nico Parenti i Santi Beltran

David Pagès i Cassú és llicenciat en filologia catalana per la UdG. Comparteix la tasca docent amb les de dinamitzador cultural i escriptor. Col·labora en diferents mitjans de comunicació. Compta amb diferents guardons. Ha publicat, entre altres obres, Referents. 40 entrevistes a personalitats dels Països Catalans, Què t’ha ensenyat la vida? (202 veus), Bones llavors, Baules. Cartes generacionals i Fe arrelada. Garba d’articles i entrevistes (1997-2022).

1. Quines són les seves fonts d’inspiració a l’hora d’escriure?

El fil conductor de la meva obra és el de contribuir a donar a conèixer Catalunya i el conjunt dels països de parla catalana, els seus homes i dones il·lustres i els seus millors atributs com a poble, la qual cosa m’ha portat, també, a estar obert a les altres llengües, cultures i països. 

2. Quins són els aspectes que més valoren els lectors en les seves obres literàries?

Hi ha molts tipus de lectors i, per tant, els tipus de valoracions deuen ser diferents. Dit això m’agrada pensar que en valoren la qualitat dels escrits, la funció pedagògica que tenen i el fet que estan pinzellades pel vernís del caràcter positiu, els sentiments i la humanitat.

3. Quin llibre el va inspirar a escriure per primera vegada?

Sempre he estat un enamorat dels llibres i, ja de ben petit, la lectura em va portar a l’escriptura. Hi ha dos llibres que em van marcar de manera molt especial quan era molt jove: una antologia de textos de diferents autors, de la qual va tenir cura Albert Jané i Història de Catalunya (tria d’episodis) d’Antoni Rovira i Virgili. 

4. Com ha evolucionat com a escriptor amb el pas del temps?

El fil conductor continua essent el mateix que em va portar a escriure. Ara bé, els anys d’ofici et porten a créixer com a escriptor, a ser més observador i a buscar, de manera incessant, projectes creatius i innovadors.

5. Quin paper creu que té Sant Jordi dins de la literatura catalana?

Sant Jordi és una diada meravellosa que concreta i sintetitza els millors valors que té Catalunya com a poble. Si parlem de literatura, hem de dir que és un riu ben cabalós que omple de vida tot allò relacionat amb els llibres.

6. Com ha abordat la temàtica de Sant Jordi en les seves obres?

De manera directa, amb alguns articles. De manera indirecta, fent-hi presents, de maneres molt diverses,  l’esperit i els valors que transmet Sant Jordi.

7. Com veu el futur de la literatura catalana?

El veig molt bé! Amb optimisme! El nivell, que abraça tots els gèneres, és molt alt, tant en quantitat d’escriptors com en qualitat de les obres. I estem parlant d’arreu dels  Països Catalans.

8. Quins consells donaria als joves escriptors que volen iniciar-se en el món literari?

Adquirir l’hàbit de la lectura. Perdre la por a escriure, acudir a trobades literàries: conferències, concursos literaris, presentacions, recitals… I ser perseverant. Una cosa et porta a l’altra.

9. Quins llibres recomanaria als seus alumnes de llengua catalana per celebrar Sant Jordi?

Molts! Moltíssims! Enguany, però, de manera especial llibres de Josep M. Espinàs i de Josep Vallverdú. Dos autors d’una gran qualitat. El primer va morir fa poques setmanes i el segon complirà 100 anys el proper mes de juliol… També els de la M. Carme Roca. 

10.  I si n’hagués de recomanar alguns dels seus?

Me’ls estimo tots, però per aquest Sant Jordi recomanaria els darrers que han  sortit publicats: Baules. Cartes generacionals i Fe arrelada (Garba d’articles i entrevistes, 1997-2022).