Com vivien els nostres avis?

Aleix Hernández Magaldi, Tomi Falgueras, Marc Munoz i Miquel Wenjie

Avui entrevistarem a Maria Cornet Quer una dona que avui ens explicarà les diferències en els mètodes d’entreteniment i de comunicació que hi havia en la seva època. Que gran de la seva infància la va passar el poble d’Osor i més tard es va traslladar Anglès un poble que està molt en la vora d’Osor.

Com us comunicàveu abans quan no hi havia la tecnologia d’ara?

En la meva època tothom es comunicava a través de cartes si estaves fora del poble on estaven els teus amics o gent que tu coneixies o també per telèfon fix, però això ho feia servir qui ho tenia, per exemple jo no ho tenia. Però la majoria de la gent quedaven a parlar a alguna plaça el poble.

Amb quanta freqüència us trucàveu entre amics?

La veritat és que amb cap freqüència perquè sempre ens trobàvem i parlàvem. Més tard me’n vaig haver d’anar d’Osor i després sempre em comunicava amb els amics a través de cartes.

Quins eren els mitjans de comunicació d’abans?

Bé a Osor, hi havia una centraleta de telèfon i trucàvem des d’allà a la gent, estava ben bé el mig del poble. Qui no tenia telèfon fix, en aquella època hi havia molt poca gent que tenia telèfon.

Quines paraules han canviat de la teva època que ara es parlen diferent d’abans?

Quan jo vaig haver de marxar d’Osor, em fixava molt que la gent d’allà parlaven amb moltes males paraules (Paraulotes) i quan vaig anar a Anglès, allà vaig veure que la gent parlava amb paraules més formals.Ara en aquest temps les paraules que es fan servir són molt diferents, sobretot entre la joventut, que diu paraules que no estan ni en el diccionari.

Quant de temps solíeu passar incomunicats entre amics?

Bé incomunicat només quan estàvem a casa de cadascú, perquè sempre la gent de la meva època ens trobàvem pel poble i parlàvem , també a la feina, que en aquell temps la gent treballava de molt jove o si estàvem fora, per cartes.

Quines paraules utilitzaven els teus pares que tu no utilitzes?

Jo la veritat feia servir les mateixes paraules que els meus pares, no usava paraules diferents que ells i si utilitzava alguna paraula diferent que ells ja no me’n recordo.

Com solíeu jugar entre amics en l’poca d’abans?

Bé nosaltres quan érem petits, solíem jugar entre amics com per exemple a la xancla , ha cuit i amagar, amb fireta amb les nenes i a vegades anàvem al riu a caçar granotes. Estàvem molt pel carrer. Eren jocs que havies de ficar imaginació.

Que n’opines de les distraccions i els jocs d’avui en dia?

Jo el que opino és que en la meva època amb poca cosa ens divertíem molt, i no teníem tantes coses, però ens divertíem molt.i ara tots els joves tenen de tot i s’avorreixen molt més, no estan tan contents tenint quasi tot que i nosaltres estàvem més contents tenint poca cosa per jugar. Tot ens feia il·lusió.

Com us entreteníeu, si estàveu sols a casa?

Quan no hi havia ningú a casa, em posava a llegir, cosir, fer mitja i poc més, en la meva època no hi havia TV, mòbils i tot el que hi ha ara.