Esteve Ribas “Vaig adonar-me que el que realment m’agradava era la literatura”

Llibres i més llibres.

/
44 views

Esteve Ribas és un professor de castellà de l’escola Bell-lloc del Pla i és un lector des que era petit. Ell destaca que quan feia batxillerat va veure que el seu lloc es trobava en l’àmbit humanístic i, per això, va decidir cursar la carrera universitària de filologia catalana i, després, va acabar en dos anys la carrera de filologia hispànica.

Se’n recorda del moment en que va decidir cursar filologia?

La resposta és clara. Jo vaig cursar el BUP i el COU que, amb la meva edat, tots els d’allà eren sobretot de ciències, jo inclòs. Tot i això, quan vaig fer COU vaig adonar-me que el que realment m’agradava era la literatura i vaig decidir dedicar-hi la meva vida. Vaig fer la catalana i, en dos anys més, la castellana.

Quan va decidir realitzar el doble grau?

Quan vaig acabar la catalana, que té moltes assignatures en comú amb la hispànica, no tenia ni motivació ni ganes per tal de fer uns 4 anys de doctorat. Així que vaig decidir, com molts, cursar la filologia hispànica en els dos anys en que ho vaig fer perquè em feia més gràcia.

Recorda quin va ser el primer llibre que el va impactar?

Un llibre que em va agradar de petit era el zoo d’en Pitus, em va impactar quan era petit. Però el premi de l’impacte se l’emporta un llibre de Mary Rogers que es titulava Quin dia tan bèstia! Ara, si el llegeixo, em semblaria una tbogeria. Quan me’l vaig llegir, quan era adolescent, em va agradar molt el fet que la protagonista, adolescent, s’intecanviés per un dia el cos amb la seva mare de manera que, en acabar el dia, es van entendre mútuament degut a la comprensió recíproca de les dues persones.

S’ha llegit tots els llibres que explica a classe?

La resposta, per ser honest, t’hauria de dir que no, perquè llegir un llibre és des de l’inici fins al final. N’hi ha molts que m’he llegit l’inici però que l’he deixat sense massa motiu. Encara que, en defensa meva, he de dir que m’he llegit la gran majoria dels llibres que cito a classe.

Quin és el millor llibre que ha llegit dels que ens ha mostrat?

Sense cap mena de dubte, el Quixot. Amb diferència. El vaig llegir una primera vegada, sense copsar el missatge. Després, en una segona llegida, me’l van explicar i vaig aconseguir gaudir-ne bastant. A la carrera de filologia et fan llegir el Quixot vàries vegades i, a cada lectura que faig, descobreixo coses noves. Vas veient totes les capes i, sense cap mena de dubte, d’adones que és una obra d’art.

Quin llibre recomanaria als adolescents de la nostra edat per introduir-se a la lectura?

Aquesta pregunta és molt complicada. Però mira, recomanaria llegir un llbre que es diu Días de reyes magos de l’Emilio Pascual. L’edició del llibre la va fer en Toni Cassany, professor de Bell-lloc. És un llibre fantàstic que l’any que vé serà lectura obligatòria a tot 4t d’ESO.

Redactor Junior

close

El més recent