Fake news keyboard

Diferents aspectes en les fake news

/
25 views

Per: Aleix Riera i Marc Tresserras

 1. Les fake news en diferents ambits

Les “fake news” estàn al ordre del dia i hi ha pàgines que bàsicament es dediquen a crear articles falsos amb l’objectiu de fer-se virals. 

Perquè “Fake new”?

Les “fake news”, són la nova moda a internet, xarxes socials, etc. Però la pregunta és; Són fàcils de crear-les, doncs sí són bastant fàcils, ja que només és agafar un tema de l’actualitat i modificar-lo per pujar-lo a internet. Però no només es fan articles, sinó també s’implanta en modificar vídeos, o modificar fotos a través del photoshop. Però molta gent també es fa certes preguntes com per exemple; perquè les crean? com les crean?. 

 1. Perquè les crean? Moltes vegades les crean pel simple fet de fer bromes, o perquè es difongui un rumor fals,etc. Però altres vegades no ho fan per fer broma, sinó per fomenta un odi inexistent. Això es va poder veure, en les eleccions dels Estats Units, o amb tot el tema del procés, afectats els dos bàndols, tant els catalans com els espanyols, però al llarg de la història s’han presenciat molts exemples.
 1. Com les crean? Només cal agafar un article o crear un article d’actualitat, modificar-lo,canviar paraules, frases, canviar la foto o vídeo i penjar-ho a Internet.
 1. Quan les crean? Normalment les crean quan hi ha temes podem dir sensibles, per exemple quan hi ha unes eleccions, un tema sensible com un acte de racisme o violència. Això es va poder veure quan George Floyd que va ser assassinat el passat 25 de maig per un policia de Minneapolis, Minnesota. També es va poder quan els anglesos estaban en fase Brexit, etc. 

Com crear una fake new 

Doncs crear una fake new no és gens difícil, ja que crear una notícia no és gaire difícil. Però anem al gra com les crean, doncs si penseu que hi ha pàgines especialitzades en crear “fake news” estu molt equivocats perquè una persona des de casa pot crear una fake new, i com les crean doncs amb Documents de Google, Word, etc. Per exemple jo ara podria està creant una “fake new” i podría estar-vos enganyen a menys que sapigueu identificar una. 

Com detectar una “fake new”

Per detectar una “fake new” cal que segueixis aquests vuit passos

 1. Estudia la font: Investiga més enllà el lloc web, l’objectiu i la informació de contacte.
 1. Llegeix més enllà: Un titular impactant pot voler captar la teva atenció. Quina és la seva història completa? 
 1. Qui és l’autor? Fes una búsqueda ràpida sobre l’autor. És fiable? És real?
 1. Fonts adicionals: Fes clic als enllaços y comprova que hi hagi dades que avalin la informació.
 1. Comprova la data: Publicar notícies antigues no significa que siguin rellevants per els fets actuals.
 1. És una broma? Si és molt extravagant pot ser una sàtira. Investiga el lloc web i l’autor. 
 1. Consideri la seva biaix: Tingues en compte que les seves creences poden alterar la seva opinió.
 1. Pregunta a l’expert: Consulta a un bibliotecari o en algún lloc web de verificació. 

Photoshop

Els programes més utilitzats pels dissenyadors són els programes d’Adobe Creative, com per exemple, Photoshop, InDesign, Illustrator, entre d’altres. La publicitat gràfica és la comunicació visual en diferents formats mitjançant la qual es produeix el record d’una marca o per comunicar un missatge especialment. 

S’han donat molts exemples de “fake news” utilitzant photoshops, que al final han sigut descoberts al ser tan descarats. Un dels exemples són: el d’un lleó negre, o el de Venecia gelada, entre d’altres.  Però això només són exemples petits de “fake news” que le que volien era treure algun somriure. Però hi ha algun exemple que ja és no és tant graciós. Ens remuntem a la guerra civil española, que s’enfronten als republicans o rojos, contra el franquiestes liderats per Francisco Franco. L foto és la de un senyor soposadament sent disparat, i això ho van fer per incitar l’odi i la violencia, però al final es va descobrir que la foto era un muntatge. Aixì que el photoshop utilitzeu-lo per fer petites bromes, i no per incitar a algo dolent.

Alerta publicitat enganyosa

A totes hores veiem publicitat, en els carrers, quan mirem la televisió o mobil… Pero els anuncis mostrats son reals? 

Les industries de menjar ràpid

Imagineu-vos una hamburguesa del Mcdonalds: amb el pa cruixent la carn el punt… sería una hamburguesa perfecta pero a la realitat et donen una cosa fet rapid i malfeta. Passa perque si volem clients necesites donar bona imatge. 

Això passa també amb burger king o kfc. Ja que basicament el que volen és vendre i no la satisfacció del client. Perquè si es sentressin en la satisfacció del client les hamburgueses serian molt diferents. 

I ara analitzem les hamburgueses, aquestes són primes, eixutes, difícils de empassar i poc cuites, aixì que si provessim la hamburguesa sola no crec que tornéssim més, perquè sinó fos per els complements que porta aquestes serien una basura.

Parlem de productes de neteja o de bellesa?

Si entrem al mon dels productes de neteja o bellesa es multiplica per dos la cosa ja que casi sempre intenten enganyar. 

Mirem un anunci de crema antiarrugues, mostren una actriu, guapa, famosa pero no té cap arruga i el canvi no es nota, ja que la intenen dissimular al màxim possible, i no mostren el cos sense maquillatge al damunt, una latre cop el que pretenen és vendre. Un altre anunci es el de vanish no sempre treu les taques a la primera i això està demostrat ja que per treure les taques tens que estar un bon rato rescan perquè sinó crec que no marxarien totalment, i una altre cop el que volen és vendre. 

Com podem detectar els anuncis que menteixen,  podem però som tan creduls que ens ho mengem tot, depèn de nosaltres comprar el producte per l’anunci o perquè nosaltres vulguem.

Mentides en l’ambit polític

En el llarg del temps hem vist com els polítics deien que ferien una cosa i després fan el contrari. La qüestió és perquè ho fan? Tothom vol quedar bé davant de la gent i els polítics no son una exepció per això sempre diuen algo que volem sentir i no ho fan perquè lo que ells han dit no va bé amb la seva manera de pensar. L’ex president Trump va dir moltes mentides es sap que va dir més de 20.00 mentides en quatre anys de presidència. 

Com detectar mentides politiques?

Tots hem mentit i quan ho fas intentes que no et pillin, com aguntat la vista dient paraules fermes. Els polítics tenen una gran manera de mentir, pero nosaltres podem detectar-les

aquí deixo “tips” per detectar-les

 1. Els ulls: quan algu menteix et fixa la mirada cap a tu.
 2. La direcció de la cara: si mira a la esquerra és mentida o cap a baix.
 3. El cos: el cos no menteix sempre te algún defecte que diu la veritat, ja que moltes vegades quan menteixen estan en constant moviment.

si voleu saber més “tips” us recomano llegir el llibre d’en Jorge Luengo ( super trucos mentales para la vida diaria), us el recomano!

Estudi 

Nosaltres hem volgut fer un estudi en base a dos formularis anònims sobre la publicitat enganyosa, aquí us deixem les preguntes, les respostes i els resultats. Aquí us deixem el primer.

Formulàri 1

Respostes

Gráfico de respuestas de formularios. Título de la pregunta: Que et provoca veure aquesta imatge?. Número de respuestas: 47 respuestas.
Gráfico de respuestas de formularios. Título de la pregunta: Creus que les industries de bellesa ens enganyen amb els seus productes? Perquè?. Número de respuestas: 47 respuestas.
Gráfico de respuestas de formularios. Título de la pregunta: Creus que haurien de canviar els tipus d'anuncis? Perquè?. Número de respuestas: 47 respuestas.
Gráfico de respuestas de formularios. Título de la pregunta: Utilitzes aquest tipus de productes?. Número de respuestas: 46 respuestas.
Gráfico de respuestas de formularios. Título de la pregunta: Utilitzes aquests productes per veure't més guapo/guapa o per amaga la persona que ets?. Número de respuestas: 47 respuestas.
Gráfico de respuestas de formularios. Título de la pregunta: creus que molta gent utilitza aquests productes per amagar una realitat, i després donar-ne una totalment falsa per el que "dirà la gent o pensaran d'ell/ella"?. Número de respuestas: 47 respuestas.

Formulàri 2

Respostes

Gráfico de respuestas de formularios. Título de la pregunta: Creus que les franquícies de menjar ràpid ens enganyen amb la seva publicitat?. Número de respuestas: 27 respuestas.
Gráfico de respuestas de formularios. Título de la pregunta: Haurien de canviar els seus tipus d'anuncis per donar una imatge més real?. Número de respuestas: 27 respuestas.
Gráfico de respuestas de formularios. Título de la pregunta: Creus que mentin els ajuda a vendre?. Número de respuestas: 27 respuestas.
Gráfico de respuestas de formularios. Título de la pregunta: Hi vas molt en aquests tipus d'establiments?. Número de respuestas: 27 respuestas.
Gráfico de respuestas de formularios. Título de la pregunta: T'agrada el menjar que fan o el detestes?. Número de respuestas: 27 respuestas.
Gráfico de respuestas de formularios. Título de la pregunta: Creus que si els anuncis fossin 100% realistes vendrien tant com venen?. Número de respuestas: 27 respuestas.

Conclusió: 

Amb el primer formulari, hem arribat a la conclusió que no els agrada ser enganyats per empreses que el que volen és el simple fet és vendre, i no preocupar-se en la gent que no és perfecte com es senten a veure que no són iguals que els models. També creuen que tenen que canviar els tipus d’anuncis publicitaris, ja que creuen que en aquests anuncis tenen que fer servir tot tipus de cos i d’aparença ja que no tota la població no és perfecte.

Amb el segon formulari hem arribat a la conclusió, que a la gent no els hi agrada ser enganyats, i que els anuncis tenen que ser almenys una mica més realistes, ja que el que veus amb el que donen quasi bé no té res a veure, però esclar tot això ho fan per vendre més clarament, però també el que em sorprès és que la majoria de la gent que ha contestat aquest formulari normalment no van en aquests tipus d’establiments, saben que aquestes franquícies són famoses  mundialment.

Redactor Junior

close

El més recent