Què hi ha sota Afganistan?

19 views

El país centreasiàtic conté aproximadament més d’un 1 trilló de dolars en minerals.

Hi han llocs en aquest planeta on és millor no néixer i un d’aquells llocs és Afganistan. Aquest país pateix una pobresa extrema, una condició de vida deplorable, un clima ambiental i atmosfèric violent, un paratge ple de corrupció, un lloc on actuen grups terroristes com Al-Qaeda…

Però deixant de lloc aquests fets, Afganistan està valorat per Estats Units d’Americà en aproximadament 1 trillo de dòlars americans. Des del moment en que es va descobrir que aquesta terra centreasiàtica tenia recursos minerals, immediatament es va convertir en el punt d’interès econòmic i estratègic de les grans potencies mundials.

Un dels minerals més cars i abundants que conté Afganistan són el ferro, cobre, gas natural, petroli, liti, or, carbó, potassi, alumini, urani, pedres precioses… Però encara hi han més, i si es procedis a la seva extracció, podria fer un canvi substancial en el mapa de productors mundials.

Historia geològica

L’extracció de minerals s’ha anat produint durant bastant de temps, però els afganesos ho han fet de manera rudimentària i artesanal. En el segle XIX, els britànics van començar a marcar els jaciments, però mai van explotar-los. Un segle després, els soviètics van continuar el treball dels britànics, on van revelar amb més detall la abundant riquesa de terres que hi havia a Afganistan.

Malauradament pels soviètics, es van haver de retirar per diverses circumstàncies i els Americans (l’institut Geològic d’Estats Units) van aprofitar-ho per investigar sobre els jaciments, que seguint creixent en el tema d’abundància mineral. L’any 2010 es va presentar el resultat de les investigacions, on Afganistan va passar de ser un país sense importància a poder ser un dels majors proveïdor de minerals.

Minerales en Afganistán
Imatge de elordenmundial.com

Més informació a elordenmundial.com

Redactor Junior

close

El més recent