Whatsapp: La nova font de Fake News

53 views

WhatsApp, a part de ser una gran aplicació utilitzada per tots, és un font de fake news. En aquesta generació, internet és un servei que la majoría té i no pot viure sense ell, no obstant és per on es transmeten la majoria de notícies falses.


Les fake news no són un fenòmen nou dins del periodisme, de fet, en les facetes del segle XVIII els rumors eren una eina de poder ben coneguda per reis i nobles, i al segle XX els totalitarismes els utilitzaven com a eina de desinformació propagandística. No obstant això, gràcies a Internet i les xarxes socials les Fake News cobren una dimensió nova en la qual entren en joc factors com “velocitat, amplitud i universalitat, vectors que potencien la seva difusió en la participació, l’anonimat, la font oculta i la dificultat per esborrar el seu rastre ” (Alonso i Orta, 2015).


Segons recull l’últim Eurobaròmetre relatiu a Espanya presentat el 22 de Febrer del 2019 a Madrid amb la presència del secretari d’Estat per a la Unió Europea, Juan González Barba, un 83% dels ciutadans espanyols afirma que es troba sovint amb notícies falses o enganyoses. De les 1.008 persones a les quals se’ls va preguntar, el 73% va contestar que no confiava en el que es trobaven per Facebook, Twitter, WhatsApp o altres xarxes en línia.

La multiplataforma de missatgeria instantània per a telèfons intel·ligents, a banda de transmetre missatges, també permet també enviar i rebre fitxers amb imatges, vídeos, ubicació i contactes, així com missatges en grup de fins a 256 persones. Actualment el propietari és Facebook i és el client de missatgeria instantània mòbil amb més usuaris del món, més de 1.000 millons.

Amb aquesta informació, qualsevol diria que WhatsApp és una de les principals transmisores de Fake News, la qual cosa és certa, ja que la multiplataforma de missatgeria es situa en el segon lloc de principals transmisors de Fake News per sota de Facebook.

close

El més recent