David Pagès i Cassú: “La meva obra vol a donar a conèixer Catalunya i els seus millors atributs”

/
33 views

El professor de català i escriptor David Pagès i Cassú explica com, quan i per què va començar a escriure les seves obres més característiques i, també, ens parla de la seva nova obra, Bones Llavors.

Què o qui ha marcat la seva carrera com a escriptor?

Comencem pel “què”: l’estimació al país i a la llengua i la cultura  catalanes, la qual cosa m’ha portat, també, a estimar els altres països i les altres llengües i cultures que hi ha al món.

Respecte al “qui”, haig de fer esment d’homes i dones que m’han influït molt: per un costat, persones que, tot i que no vaig conèixer personalment, m’han marcat, com ara Josep Carner, Pau Casals, Joan Coromines, Pompeu Fabra, Josep M. Folch i Torres, Carme Karr, Francesc de Borja Moll, Joan Miró, Josep Pla, Mercè Rodoreda, Antoni Rovira i Virgili, Enric Valor, Jacint Verdaguer… i, per l’altre, persones que he tingut el goig i la sort de poder conèixer directament, alguns de les quals encara estan plenament actives i he pogut entrevistar per algun mitjà de comunicació:  Josep M. Ainaud de Lasarte, Maria Àngels Anglada, Josep M. Ballarín, Pilarín Bayés, Moisès Broggi, Pere Calders, Joan Carreres i Péra, Joaquim Ferrer, Domènec Fita, Salvador Giner, Teresa Juvé, Albert Jané, Aina Moll, Ramon Folch i Camarasa, Didín Puig, Ponç Pons, Maria Carme Roca…

Quants llibres ha escrit?

Acaba de sortir l’onzè, que es titula Bones llavors.

Quin és el llibre que vostè considera la seva “obra d’art”?

El fil conductor la meva obra és el de contribuir a donar a conèixer Catalunya i el conjunt dels Països Catalans, els seus homes i dones il·lustres i els seus millors atributs com a poble. Aquesta activitat divulgativa i pedagògica m’ha portat a cultivar diferents facetes:  conferenciant, dinamitzador cultural, escriptor, professor… Una cosa m’ha portat –i em porta— fàcilment a l’altra: són vasos comunicants. Amb els llibres, em passa una mica el mateix,  tots tenen la seva raó de ser, el seu objectiu, el seu públic, la seva història… i, per tant, tots tenen el seu espai, la seva importància… A tots ells, els tinc la mateixa estimació. 

Què el va inspirar a començar la seva carrera com a escriptor?

Sempre m’ha agradat molt llegir. Vaig començar a fer-ho de ben petit. I la lectura em va portar a l’escriptura. També, em vaig adonar ben aviat que  les paraules permeten donar forma a la sensibilitat, a tot allò que hi ha dintre teu, a la voluntat de dir coses i d’ajudar els altres, a participar, des de la pròpia realitat, en la construcció d’un món millor… Els llibres porten a fer majúscul el verb compartir.

Quina és la seva última obra i quin és el motiu pel qual la va escriure?

Heus ací les dues darreres:  Què t’ha ensenyat la vida? (202 veus) i Bones llavors. En la primera, 202 persones d’arreu dels Països Catalans, la majoria conegudes, donen resposta a aquesta pregunta. Cal destacar la diversitat de temàtiques i de tons. Tothom hi ha donat l’enfocament que ha volgut i que li ha semblat més adient. Això sí, totes les respostes són nascudes  a partir de la reflexió profunda, el testimoni generós i la voluntat de ser útil a  altres persones. Reflexions llegívoles, suggestives i útils sobre els grans temes de la condició humana.

I ara, parli’ns de Bones llavors

Bones llavors és un recull de vuitanta articles, publicats en mitjans impresos d’àmbit comarcal i nacional, de l’any 2012 ençà. Són articles frescos, que no tenen data de caducitat i que tant poden ser llegits ara com ho podran ser d’aquí a uns anys. 

Quina és l’obra que el representa? Per què?

Torno a remarcar el que t’he comentat abans, per mi donar a conèixer Catalunya i el conjunt dels Països Catalans és el que em marca com a escriptor i em representa en totes i cadascuna d’elles.

close

El més recent