Josep Grabalosa: “El nostre pare va veure autentiques desgràcies durant la guerra”

/
27 views

Josep Grabalosa ens explica la seva experiència a casa, mentrestant el seus pare estava al front fent pa, i jugant-se la vida per la seva família.

La guerra civil espanyola va ser devastadora, ja que va tenir conseqüències molt catastròfiques, com per exemple; epidèmies, fam, exili, assassinats, etc. Avui aprofundirem més en aquest tema, ja que entrevistarem el fill d’un forner del bàndol republicà, Josep Grabalosa.

Vostè a casa seva com ho va viure això de que el vostre pare estigues fora de casa, com ho va portar?

Quan el meu pare estava fora jo només tenia 12 anys, però amb només 12 anys ja et vas assabentant del que passa. Jo a casa notava un ambient tens i dramàtic ja que la meva mare no ho portava gaire bé. Ella quasi bé cada dia resava per el meu pare i personalment jo trobava a faltar al meu pare, d’alguna manera o altra el trobava a faltar.

Ho sento.. El vostre pare quan estava en el front fent pa, ell va veure tot el que passava al seu voltant?

El meu pare directament no, ja que ell no estava ben bé al front, però si que va veure autentiques desgràcies: gent ferida, morts, gent amb amputacions, etc. Directament no va participar però per mala sort va haver de veure moltes desgràcies.

Pan, Las Migas De Pan, Miga, La Pobreza, Gratitud

No m’arribo a imaginar com de malament va passar-ho veient tot allò. El vostre pare com es comunicava amb vosaltres, a traves de cartes, per telèfon…?

El meu pare normalment trucava un, dos cops per setmana, i parlàvem un estona amb ell, sobre si estava bé, quina desgràcia havia vist avui i quin bàndol anava guanyant. Sempre rèiem amb ell, ja que el meu pare era una persona molt alegre i optimista.

Devia ser divertit. Quan el vostre pare estava a la guerra la fleca que teníeu a Girona qui s’encarregava d’ella?

Doncs, jo i el meu oncle, però bàsicament el meu oncle, perquè jo vaig entrar a treballar aquell any. A Girona ere una de les flecas més famoses de Girona. Cada dia abans d’obrir hi havia una cua de més de 10 persones.

Ostres, doncs si que devia ser bo el pa de la vostra fleca. Als vostres fills els hi heu explicat tot això que va patir el vostre pare?

Doncs sí, i sempre els hi he dit i sempre els i diré que tenen que estar molt orgullosos de la família que tenen, perquè és una família que ha lluitat i ha seguit endavant com sempre, i espero que sempre sigui així.

Antietam, Maryland, Puesta De Sol, Cielo, Nubes, Cañón
close

El més recent