La llei Celaá

Quines seran les noves polítiques?

74 views
Imatge extreta de pixabay.com

La llei LOMLOE (Llei orgànica de modificació de la llei orgànica d’educació) o llei Celaá és un projecte de llei que vol canviar la mesura 2/2006 aprovada per un antic president socialista: José Luís Rodríguez Zapatero. Aquest va tenir el recolzament del PSOE, CiU, ERC, PNV-EAJ, ICV, CC i EA per tal d’aprovar la llei encara vigent en el dia d’avui.

El primer paràgraf de la nova formulació parla sobre els motius pels quals han decidit realitzar un nou plantejament de la mesura. Segons el ministeri d’educació: “la educación es el medio más adecuado para desarrollar al máximo sus capacidades, construir su personalidad, conformar su propia identidad y configurar su comprensión de la realidad”. Aquest és, segons ells, el motiu pel qual la volen canviar. Diuen que la llei anterior no s’adequa als nostres temps i que és ara més necessari que mai que escoltem institucions com la UNESCO, que ja va ser considerada a la llei del 2/2006, per tal de fer l’evolució.

La educación es el medio más adecuado para desarrollar al máximo sus capacidades

Celaá en una compareixença de premsa
Celaá en una compareixença de premsa

Quins són els motius pels quals el Partit Popular vol portar aquesta llei al Constitucional?

El Partit Popular, líder de l’oposició per nombre d’escons, juntament amb Cs, el partit amb el qual ha pactat a diferents províncies, diu que si aquest projecte de llei finalment es porta a terme la portarà al Tribunal Constitucional. La seva justificació per portar-la a aquest tribunal segons ells es resumeix en aquesta frase qe va dir el líder de l’oposició: “Pedro Sánchez pretende permanecer en el poder negociando el futuro de nuestros hijos”.

Pedro Sánchez pretende permanecer en el poder negociando el futuro de nuestros hijos

Pablo Casado

Quins seran els principals canvis respecte l’antiga llei?

Els punts més destacats dels nous punts de la llei, segons el propi ministeri, són:

  • La implamentació de nous paràgrafs a l’article 1 de la llei orgànica 2/2006, com ara el paràgraf que volen afegir “a bis” “La calidad de la educación para todo el alumnado, sin que exista discriminación alguna por razón de nacimiento, sexo, origen racial o étnico, discapacidad, edad, enfermedad, religión o creencias, orientación sexual o identidad de género o cualquier otra condición o circunstancia personal o social.”
  • La implamantació d’article només per les escoles concertades, com ara aquest: “La extinción de la relación laboral de profesores o profesoras de los centros concertados deberá ser comunicada al Consejo Escolar del centro.”
  • Evitar la segregació per causes naturals o socioeconòmiques. Un clar exemple d’aquest és la implamantació a l’article 1 paràgraf “a bis” comentat en el primer punt
Pedro Sánchez, president del govern executiu, Pablo Iglesias, vicepresident 2n i Carmen Calvo vicepresidenta 1a

Segons Celaá, ministra d’Educació, si el projecte de llei segueix endavant com té previst el govern de coalició entre el PSOE i Unides Podem la llei vigent suposarà un canvi brutal.

Redactor Junior

close

El més recent