https://www.un.org/es/events/peaceday/2010/africa.shtml

La tasca de les Nacions Unides per assolir la Pau

a Cultura/Tema del mes

Els Estats membres de l’ONU han adoptat 17 objectius de desenvolupament sostenible

La crisi humanitària que pateixen milions de persones a Síria i en altres països com Kènia, l’Afganistan o Líban posa de manifest la importància de treballar per la Pau diàriament, no només quan l’emergència crida a les nostres portes. Significa educar en valors a les joves generacions, fomentar la convivència, respectar la diversitat, exercir la solidaritat i acabar amb les desigualtats. Per això, hi ha diferents dates per commemorar la no-violència i la pau. Una és el Dia Escolar de la No-Violència i la Pau, que se celebra cada 30 de gener, i l’altra és el Dia Internacional de la Pau, que es commemora el 21 de setembre.

Aquesta data se celebra des del 2001 a proposta de les Nacions Unides. Els seus estats membres van adoptar els 17 objectius de Desenvolupament Sostenible. Aquests 17 punts contenen claus com posar fi a la pobresa, a la fam, prestar atenció a la salut i al benestar, centrar-se en l’educació de qualitat o en la igualtat de gènere. Garantir l’aigua neta, el treball decent i la innovació són alguns dels pilars bàsics per aconseguir la pau mundial. L’Assemblea també va prestar atenció a la reducció de les desigualtats i al desenvolupament de ciutats sostenibles. Aquests punts el completen l’acció pel clima i la vida submarina.

Posar fi a la pobresa és un dels principals objectius. Des de l’any 2000 la taxa de pobresa mundial s’ha reduït a la meitat, però aquest fenomen segueix existint i afectant a una de cada 10 persones de tot el món. Tot i que és un fenomen mundial, països de l’Àsia oriental i de l’Àfrica subsahariana continuen vivint amb baixes condicions. Per això, l’objectiu principal de l’ONU és garantir un creixement econòmic inclusiu, creant llocs de treball sostenibles i promovent la igualtat.

La salut i el benestar és un altre dels 17 objectius de les Nacions Unides. Molts països s’enfronten dia a dia a altes taxes de mortalitat materna, a la propagació de malalties infeccioses i a una mala salut reproductiva. L’ONU confia en el desenvolupament tecnològic i a l’educació per frenar aquest tipus de problemes que están afectan a molts països.

Hola em dic Jan Gratacós i tinc 15 anys, vaig a Bell-lloc del Pla i faig 4t d'ESO. Les meves aficions en el meu temps lliure és jugar a videjocs i fer esport. Jugo a futbol a l'equip del Gironès Sabàt i visc a Girona. També m'agraden les motos i no m'agrada gaire l'aigua i també tinc Instagram (@jangratacos) Hola me llamo Jan Gratacós y tengo 15 años, voy a Bell-lloc del Pla y hago 4º de ESO. Mis aficiones en mi tiempo libre es jugar a videojuegos y hacer deporte. Juego al fútbol en el equipo del Gironès Sabat y vivo en Gerona. También me gustan las motos y no me gusta mucho el agua. También tengo Instagram (@jangratacos)